Afgelopen zaterdag werden er heel wat bomen, struiken & planten in de grond gestoken aan de Moutgaard.
2 aanhangwagens bougevol plantgoed werden ingekuild, wachtend op hun definitieve plek.
Een zeer optimistisch plan.
Om klokslag 14u zouden we aan de slag gaan. De lokale pers was als eerste op de afspraak. Dus eerst een fotooke.
De lach, voor de flits afging, kwam zeer spontaan. Koffieke, theeke & dan aan het werk.
Alles wat we planten is (misschien niet op het eerste zicht) eetbaar.
Wat werd er zoal geplant?
Enkele bomen van groot formaat:
– zomereik (Quercus robur)
– kastanje (Castanea sativa ‘Lyon’)
– okkernoot (Juglans regia ‘Buccaneer’)
– haagbeuk (Carpinus betulus)
– zwarte moerbei (Morus nigra)
Bovenstaanden zijn de grootste bomen van de voedselbosrand. De bomen schermen, samen met de haag, de moestuin af van de wind. De éénjarigen komen zo in een microklimaat terecht, waar ze van gaan genieten.
Ondersteunende struiken.
De eetbare struikengordel omsluit de ganse N/W kant & bevat oa: verschillende soorten olijfwilg (Elaeagnus), duindoorn (Hippophae), hazelaar, meidoorn, hondsroos (Rosa canina), sleedoorn, spaanse aak/veldesdoorn, vlier,…
Aan de noordkant werd gekozen voor groenblijvende olijfwilg (var. ebbingei & pungens). Deze kunnen ook tijdens de wintermaanden de koude noordenwind wat tegenhouden. De duindoorns werden in de buurt van de grote bomen geplaatst. Beiden fixeren stikstof in de grond. De speciale wortelknolletjes (rhizobia) van de struiken zetten luchtstikstof om in stikstofverbindingen. Deze planten maken dus hun eigen voedingsstoffen en de planten/bomen in de omtrek kunnen hier dus mee van profiteren.
Nabootsing van de gelaagdheid van een bos.
Voor de grote bomen krijgen de halfstam fruitbomen hun plaats. Deze komen aan de druiprand van de grote bomen te staan. Een goede planning en kennis van de verschillende bomen is een vereiste opdat deze allen tot hun recht kunnen komen. Voor de fruitbomen komen bessen ed. Op deze manier ontstaat een mooie eetbare bosrand waarin alle lagen (kruiden, struiken, bomen) van een bos vertegenwoordigd zijn. Eetbare klimmers & eetbare bodembedekkers als extra lagen maken het plaatje compleet.
Ondanks al het harde werk kregen we echter nog niet alles geplant.
Dit gebeurt tijdens de komende instuifmomenten.
Na al dat harde labeur was er tijd voor soep, ambachtelijk brood, iets warms & wat gerstenat. Zalig!
Op deze manier gaan we stap voor stap op weg naar meer lokale voedselvoorziening.
Kweken van voedsel en natuurbehoud hoeven niet lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar kunnen hand in hand gaan. #permacultuur
De moutgaard bevindt zich op een stuk grond dat eigendom is van de gemeente. Andere openbare plaatsen kunnen hiervoor zeker ook gebruikt worden. Goed voor mens, dier & natuur. Win-win-win dus!
Bij deze willen we graag alle vrijwillige planters bedanken voor het trotseren van de koude & nattigheid.
Ook een oprechte DANKUWEL aan onze trouwe volgers, de bezoekers van onze volkskeuken, de mensen bij wie we designsessies mochten houden, bomen, struiken & planten in de grond gestoken hebben, aan bomen gesnoeid hebben,… dankzij jullie bijdrage/steun is het mogelijk om een mooi, eetbaar landschap te creëren op openbaar domein.